Τα Κουκούλια
Πολιτιστικός Σύλλογος Κουκουλίων, υπηρετώντας τον πολιτισμό και τον τόπο μας. "Η Ιστοσελίδα του Συλλόγου μας λειτουργεί από το 1999"

Τοπικές Συνταγές‏

πίτες – φαγητά
Ψωμί
Γλυκά

 

Γλυκό του κουταλιού κυδώνι

 

Υλικά:

  • Ένα κιλό κυδώνι
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 5 φλυτζάνια νερό
  • χυμό ενός λεμονιού (μισό για το γλυκό, μισό για το καθάρισμα)
  • 1 κλωνί βανίλια

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα κυδώνια ένα-ένα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και κατόπιν σε μακρόστενα κομμάτια .Βάζουμε τα κυδώνια που κόβουμε σε νερό με χυμό μισού λεμονιού για να μην μαυρίσουν.Βράζουμε τα κυδώνια για λίγο μέχρι να μαλακώσουν.Όταν μαλακώσουν προσθέτουμε και στη ζάχαρη και βράζουμε μέχρι να δέσει το γλυκό, γύρω στα 20 λεπτά.Στο τελείωμα, προσθέτουμε το χυμό μισού λεμονιού και την βανίλια.

 kidoni-glyko

Καρυδάκι γλυκό του κουταλιού

Υλικά συνταγής
1 κιλό καρυδάκι πράσινο
 1 κιλό ζάχαρη
1½ ποτήρι νερό
 Χυμό από 1/2 λεμόνι
 Λίγα γαρίφαλα
Εκτέλεση
Διαλέγουμε τρυφερά και μικρά πράσινα καρυδάκια. Φοράμε γάντια γιατί βάφουν πολύ το δέρμα. Με πολύ κοφτερό μαχαιράκι καθαρίζουμε εξωτερικά τη λεπτή τους φλούδα. Ύστερα κόβουμε λίγο τις δύο κορυφές από κάθε καρυδάκι. Τα ζεματάμε για 2΄-3΄ σε νερό που βράζει. Επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές τη διαδικασία. Τα στραγγίζουμε.
Αφού κρυώσουν, τα τρυπάμε στην πλευρά του κοτσανιού και τα ζουλάμε να στραγγίσουν καλά. Καρφώνουμε σε καθένα από 1 μοσχοκάρφι.
Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό να πάρουν βράση. Προσθέτουμε τα καρυδάκια. Ξαφρίζουμε. Τα βράζουμε για 15΄-20΄ και μετά αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει στην κατσαρόλα.
Ξαναβάζουμε το γλυκό στη φωτιά για να δέσουμε σωστά το σιρόπι. Αφού δέσει, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Μόλις κρυώσει, βάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα.

Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά
καρυδι

ψωμί

Μπομπότα Νο1
ΥΛΙΚΑ  (ΓΙΑ 4-6 ΑΤΟΜΑ)
. 500 γρ. φέτα  τριμμένη
. 250 γρ. κεφαλογραβιέρα  τριμμένη
. 200 γρ. κασέρι  τριμμένo
. 2/3 φλιτζανιού του τσαγιού βούτυρο λιωμένο
. 1 κιλό καλαμποκάλευρο
. 250 γρ. φρέσκο γάλα
. ½ κουταλάκι αποξηραμένα μυρωδικά (θυμάρι ή θρούμπι)
. 2 αυγά χτυπημένα
. φρυγανιά τριμμένη
. αλάτι
. πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
     1. Βράζετε σε μια κατσαρόλα 1 λίτρο νερό. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνετε το καλαμποκάλευρο. Ανακατεύετε συνεχώς, μέχρις ότου το μείγμα γίνει ένας πηχτός χυλός. Μόλις ο χυλός κρυώσει, ρίχνετε το γάλα και ανακατεύετε για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
     2. Αλείφετε ένα στρογγυλό ταψί ή ένα πυρέξ με βούτυρο και πασπαλίζετε με φρυγανιά. Στο χυλό από καλαμποκάλευρο προσθέτετε τα τυριά, τα αυγά χτυπημένα με αλατοπίπερο, τα αποξηραμένα μυρωδικά και αρκετό από το υπόλοιπο βούτυρο. Ανακατεύετε καλά.
    3. Απλώνετε το μείγμα στο ταψί και ισιώνετε την επιφάνειά του με σπάτουλα. Πασπαλίζετε με λίγη φρυγανιά  και περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο. Ψήνετε στους 180°-200°C 40΄-50΄, μέχρι να πάρει χρώμα.


Καλή σας όρεξη….
μπομποτα Νο1
 
Μπομπότα Νο2

Συστατικά:

  • 3 ποτήρια του νερού αλεύρι καλαμποκιού
  • 6 ποτήρια του νερού χλιαρό νερό
  • 1/2 ποτήρι του νερού λάδι
  • Χυμός από 3 πορτοκάλια
  • Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
  • 1 ποτήρι σταφίδες μαύρες ή σουλτανίνα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 1 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1/2 κουταλάκι κανέλα
  • λίγο αλάτι
 
Οδηγίες:
Σε μια λεκάνη, ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο και το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί το καλαμπόκι.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι και τα υπόλοιπα υλικά
Όταν το μίγμα πήξει το αδειάζουμε σε ένα ταψάκι αφού πρώτα το έχουμε λαδώσει και το ψήνουμε περίπου για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει.
 
 
Καλή σας όρεξη… 
mpompota-2
 

 

 

Πίτες

Μπλατσάρα Νο1

Υλικά  

  •  1 κιλό φύλλα από κρεμμύδια χλωρά
  •  300 γρ. τυρί φέτα τριμμένη
  •  3 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  •  1 φλυτζάνι τσαγιού (περίπου) αλεύρι καλαμποκίσιο άσπρο
  •  1 φλυτζάνι τσαγιού (περίπου) τραχανάς γλυκός
  •  1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
  •  αλάτι
  •  Για το χυλό:χλιαρό νερό, αλεύρι και λίγο αλάτι

Οδηγίες  

Αφού πλύνετε καλά τα κρεμμυδόφυλλα, τα ψιλοκόβετε και τα βάζετε μέσα σε μια λεκάνη, μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά (φέτα τριμμένη-αλεύρι-τραχανά, άνηθο, λάδι, αλάτι). Τα ανακατεύετε και κατόπιν ετοιμάζετε το χυλό που θα χρειαστεί να βάλετε αντί για φύλλο. Σε μια λεκάνη, ρίχνετε 4 ποτήρια νερό χλιαρό. Σιγά-σιγά προσθέτετε το αλεύρι και λίγο αλάτι, χτυπώντας το με πιρούνι, ωσότου γίνει χυλός (όχι πολύ πηχτός). Αλείφετε το ταψί (που πρέπει να είναι στεγνό) με λάδι και ρίχνετε το μισό χυλό. Προσθέτετε και στρώνετε τη γέμιση για την πίτα, ρίχνοντας από πάνω και τον υπόλοιπο χυλό. Στρώνετε και αυτόν ομοιόμορφα, ραντίζοντας την πίτα με αρκετό λάδι. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο, ωσότου ροδίσει (περίπου 3/4 της ώρας).

 
ΜΠΛΑΤΣΑΡΑ 1


Μπλατσάρα Νο2

ΥΛΙΚΑ 

1 κιλό Άγρια Χόρτα (καθαρισμένα και πλυμένα)
5 φρέσκα Κρεμμυδάκια
2 Πράσα
3 Αυγά
400γρ. Φέτα
100γρ. Κεφαλοτύρι (προαιρετικά)
50γρ. Βούτυρο
1 κουτ. γλυκού Ζάχαρη
2 ½ φλιτζ. Αλεύρι
½ φλιτζ. Σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζ. Γάλα
2 φλιτζ. Νερό
200γρ.Ελαιόλαδο
Μαύρο & Πράσινο Πιπέρι
Αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Για τη συγκεκριμένη πίτα χρησιμοποιήσαμε τα εξής άγρια χόρτα: Μαϊντανό, Άνηθο, Πράσο, φρέσκο Κρεμμυδάκι, Παπαρούνα, Σουρλίνα, Ζοχιά, Τα Γένια του Παπά, Ψαρούλια, Άγριο Καρότο, Κτενάκι, Τσουκνίδα, Βρούβα ή Λάψανα, Αγιάγκαθο, Μοσκολάχανα ή Καυκαλήθρα, Σέσκουλα ή Παζά, Σπανάκι, Άγρια Λάπατα και ήμερα Λάπατα. Γενικότερα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε λογής τοπικά και εποχικά χόρτα. Τα μόνα που πρέπει να αποφύγουμε είναι τα πικρά (π.χ. πικρά Ραδίκια), γιατί δεν δένουν γευστικά με τα υπόλοιπα υλικά της πίτας.
Για μια πιο απλή εκδοχή της μπατσαριάς, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα παρακάτω μη δυσεύρετα χορταρικά: Σπανάκι, Μαϊντανό, Άνηθο, Δυόσμο και ήμερα Λάπατα.
Ξεκινάμε καθαρίζοντας και πλένοντας τα χόρτα σε πολλά νερά. Μετά τα τρίβουμε καλά με αλάτι. Τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε μεγάλο και βαθύ μπολ. Ρίχνουμε το γάλα, τα αυγά και λίγη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε επίσης τα πράσα και τα κρεμμυδάκια. Τα αναμιγνύουμε μαζί τα υπόλοιπα χορταρικά. Προσθέτουμε στο μίγμα λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο και πράσινο πιπέρι, ελαιόλαδο (περίπου150γραμμάρια) και τη φέτα τριμμένη. Καθώς τα ανακατεύουμε όλα μαζί, προσέχουμε να τα τρίψουμε γερά με τα δάχτυλα για να ενωθούν όλα τα υλικά.
Μετά ο χυλός:Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το χυλό, το κουρκούτι:
Βάζουμε λίγο αλεύρι και σιμιγδάλι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και περίπου 1 σφηνάκι ελαιόλαδο. Μετά ρίχνουμε σιγά-σιγά το νερό, ανακατεύοντας με μεγάλο κουτάλι μέχρι να έχουμε ένα σχετικά αραιό χυλό, αρκετά ρευστό (να ανακατεύεται δηλαδή με ευκολία).
Αλείφουμε το ταψί του φούρνου με λίγο βούτυρο γάλακτος και ελαιόλαδο, σε όλη την επιφάνειά του. Ρίχνουμε τα 2/3 του χυλού μέσα στο ταψί με μια κουτάλα. Το στρώνουμε με το πίσω μέρος της κουτάλας να απλωθεί ομοιόμορφα.
Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση με τα χόρτα, πιέζοντας απαλά με τα δάχτυλα. Περιχύνουμε τη γέμιση με τον υπόλοιπο χυλό. (Αν χρειαστεί, προσθέτουμε προηγουμένως λίγο νεράκι στο χυλό). Πασπαλίζουμε από πάνω με κεφαλοτύρι (προαιρετικά), λίγο ελαιόλαδο και 2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο, κομμένο σε πολύ μικρά κομματάκια.
Σταυρώνουμε και κάνουμε μια ευχή: «Κυρά να μπεις, κυρά να βγεις, αρχόντοι να σε φάνει» Ψήνουμε την πίτα μας στους 175ο C για 1 ώρα.
Σερβίρουμε με ανθότυρο και γιαούρτι.

 
ΜΠΛΑΤΣΑΡΑ 2


Μακαρονόπιτα χωρίς φύλλο

Υλικά
500 γρ. μακαρόνια Νο2 ή πέννες
300 γρ. φέτα τριμμένη
200 γρ. κεφαλοτύρι
λάδι
4 αυγά
1λίτρο+ γάλαΕκτέλεση 
Βράζουμε τα μακαρόνια για πέντε λεπτά.
Τα σουρώνουμε και τα κρυώνουμε με λίγο κρύο νερό.
Χτυπάμε τα αυγά μαζί με το γάλα.
Σε ταψί, καλύτερα πυρέξ, λαδώνουμε τον πάτο και ρίχνουμε τα μακαρόνια μαζί με τη φέτα.
Τα απλώνουμε και τα περιχύνουμε με το μίγμα των αυγών με το γάλα.
Θα πρέπει το υλικό να σκεπάζει ελαφρά τα μακαρόνια.
Ρίχνουμε και από πάνω λάδι, ώστε να απλωθεί στο ταψί.
Ψήνουμε σε θερμοκρασία 200 βαθμών, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η επιφάνεια.Καλή σας όρεξη….

μακαρονοπιτα-1line2