
Στους πρόποδες του χωριού μας και της Τζούμας, κυλάει ο Άραχθος. Έχει μήκους 110 km, πηγάζει από τη Βόρεια Πίνδο από το όρος Λάκμωνα, στη θέση Οξυά Δεσπότη, σε υψόμετρο 1.700 m και εκβάλλει στον Αμβρακικό κόλπο, όπου οι προσχωσιγενείς αποθέσεις του και αυτές του ποταμού Λούρου δημιούργησαν τις λιμνοθάλασσες Λογαρούς, Ροδιάς και Τσουκαλιό. Στην αρχή, διερχόμενος νότια της κωμοπόλεως του Μετσόβου, ονομάζεται Μετσοβίτικος, μετά τη συνάντησή του με τον ποταμό Διπόταμο, παίρνει το όνομα Άραχθος.
Η λεκάνη απορροής καλύπτει επιφάνεια 1.894 km2 , το ύψος της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης είναι 1.655 mm, ο μέσος ετήσιος όγκος υετού ανέρχεται σε 3.130 x 106 m3, η μέση συνολική ετήσια απορροή εκτιμάται σε 1.920 x 106 m3 νερού, η δε μέση ετήσια παροχή στο Γεφύρι της Άρτας είναι 69,8 m3/sec.
Τροφοδοτείται από τους παραποτάμους Καλεντίνη, ή ποτάμι Πέτα, ποτάμι του Λοζίτσι, Μετσοβίτικο, Διπόταμο ή Ζαγορίσιο, Καλλαρύτικο, καθώς επίσης και από τον Καταρακτιώτικο ή Σχορτσιανίτικο.
Με τα νερά του ποταμού Αράχθου, αρδεύονται περί τα 45.000 στρέμματα της πεδιάδας της Άρτας.
Γνωστό είναι και το περίφημο Γεφύρι της Άρτας που χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα ενώ τα θεμέλιά του ανάγονται στην εποχή του Πύρρου. Το Γεφύρι, που, σύμφωνα με τη δοξασία, «ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν» και που, για να στεριώσει, έπρεπε να χτίσουν τη γυναίκα του πρωτομάστορα.
Το Γεφύρι της Πλάκας είναι το πιο ονομαστό απ΄ όλα και το μεγαλύτερο μονότοξο, με εντυπωσιακή συμμετρία, πέτρινο, παραδοσιακό γεφύρι που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Έχει μήκος 40μ. και ανώτατο ύψος 20μ, και χτίστηκε με ντόπιους μαστόρους το 1866.
Ο θρυλικός Άραχθος, με τα πολλά πέτρινα γεφύρια, είναι ίσως το καλύτερο ποτάμι για rafting, αφού με τρεις διαφορετικές διαδρομές, από 2ου έως και 4ου βαθμού δυσκολίας, καλύπτει όλες τις απαιτήσεις.
Ο Αμβρακικός, στον οποίο εκβάλλει ο Άραχθος, αποτελεί ένα από τα καλλίτερα διατηρημένα οικοσυστήματα διεθνώς, είναι ένας βιότοπος σπάνιας ποικιλίας ειδών της πανίδας και της χλωρίδας και προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ.
|